works

about

contact

works

about

contact

Spiazza Social Library

Figino is a district located in the western outskirt of Milan, which has been since its foundation an independent rural settlement until its annexation to the city. In 2015 a new residential complex, called ‘Borgo Sostenibile’ has been inaugurated in the proximity of the historical centre of Figino. Spiazza Social Library is a project promoted by ‘Arimo’, a social cooperative active since 2003 in managing educational communities, which aims to reintegrate in the social fabric children and young people. The library, recently inaugurated in the new ‘Borgo Sostenibile’, has become a new cultural hub for the local community. ‘Spiazza’ is a gathering space where the local commuters meet to consult books and join cultural events, such as lectures, movie screenings and performances.

Figino is a district located in the western outskirt of Milan, which has been since its foundation an independent rural settlement until its annexation to the city. In 2015 a new residential complex, called ‘Borgo Sostenibile’ has been inaugurated in the proximity of the historical centre of Figino. Spiazza Social Library is a project promoted by ‘Arimo’, a social cooperative active since 2003 in managing educational communities, which aims to reintegrate in the social fabric children and young people. The library, recently inaugurated in the new ‘Borgo Sostenibile’, has become a new cultural hub for the local community. ‘Spiazza’ is a gathering space where the local commuters meet to consult books and join cultural events, such as lectures, movie screenings and performances.

Since the library is located at the groundfloor, with a direct access to the main square of the residential complex, the main focus was to create an open and accessible inner space which could be conceived as an extension of the outside public areas. The project proposes a flexible configuration, where a series of multiuse furniture organises the space. In particular, the furniture design aims to generate a dynamic space which can be used in different ways. First of all, the furniture are directly linked to the static elements in order to make the best use of the open space around: the libraries are placed along the walls, the continuous desks along the windows, while a system of suspended bookshelves are linked to the columns, turning them into functional elements.

Since the library is located at the groundfloor, with a direct access to the main square of the residential complex, the main focus was to create an open and accessible inner space which could be conceived as an extension of the outside public areas. The project proposes a flexible configuration, where a series of multiuse furniture organises the space. In particular, the furniture design aims to generate a dynamic space which can be used in different ways. First of all, the furniture are directly linked to the static elements in order to make the best use of the open space around: the libraries are placed along the walls, the continuous desks along the windows, while a system of suspended bookshelves are linked to the columns, turning them into functional elements.

Secondly, a system of rotating bookshelves are positioned in-between the columns to generate a more flexible space, which can be freely re-configured according to the activities organised in the library. In this way, the space facing the stage can be completely open and permeable when there are public events. On the other hand, closing the rotating bookshelves, the area can be packed for a meeting or a lecture. The result is an open and inclusive space, which has already become a landmark for the communities living in the ‘Borgo Sostenibile’ of Figino.

Secondly, a system of rotating bookshelves are positioned in-between the columns to generate a more flexible space, which can be freely re-configured according to the activities organised in the library. In this way, the space facing the stage can be completely open and permeable when there are public events. On the other hand, closing the rotating bookshelves, the area can be packed for a meeting or a lecture. The result is an open and inclusive space, which has already become a landmark for the communities living in the ‘Borgo Sostenibile’ of Figino.

year: 2018     site: Milan     project: Antonio Boeri, Ciro Bucci     photos: Elisa Galluzzo      client: Arimo

 

year: 2018     site: Milan     project: Antonio Boeri, Ciro Bucci     photos: Elisa Galluzzo      client: Arimo

 

CMQ architettura  
CMQ architettura Ⓠ